De Moriaan uit het wapen van de familie Swarte
De genealogie-site van de familie Swarte - www.swarte.nl  
Zwarte lijn

HET MENU

> Home

> Stamboom

> Herkomst

> Familiewapen

> Tijdlijn,

> Contact

> Zoeken


De stamboom.

Hermanus Berens alias Möller en Elisabeth Schwarte zijn de stamouders.

Omstreeks 1660 werd Hermanus Berens alias Möller, de tot dusver oudst bekende stamvader van de familie Swarte, geboren, vermoedelijk te Herbrum bij Aschendorf in Nedersaksen, vlak over de huidige grens bij Vriescheloo. Volwassen geworden trouwde hij met Elisabeth Schwarte en samen kregen zij 3 zoons en een dochter. Veel meer is over hun leven niet bekend, we weten nog slechts dat hij te Herbrum op 17 juli 1709 begraven werd, zij overleefde haar man nog geen 2 jaar.

De kinderen voegden, zoals in die tijd niet ongebruikelijk was, de naam van hun moeder als "alias" aan die van hun vader toe. Hermanus Berens had dat zelf ook al gedaan, hij noemde zich immers "Berens alias Möller", maar zijn kleinkinderen hebben deze gewoonte niet meer gevolgd, zij zijn zich alleen "Schwarte" blijven noemen. Nog later, toen de familie zich in de stad Groningen vestigde, verdween ook de "ch" en werd het definitief Swarte. Eigenlijk is er dus geen stamvader, maar een 'stammoeder'.

Hermanus Berens alias Möller en Elisabeth Schwarte zijn de stamouders van de huidige familie Swarte. De naam is enig in den lande wat zoveel wil zeggen dat als u de naam 'Swarte' draagt u familie van ons bent. Wilt u onze stamboom eens bekijken? Lees dan eerst de LEGENDA in de rechter kolom en klik dan op deze link.

U kunt natuurlijk ook de aangepaste Google zoekmachine gebruiken om de stamboom te doorzoeken.

Zoals u zult zien bestaat de stamboom vooral uit tekst, en zijn er weinig plaatjes. Daarom: heeft u oude documenten of foto's? Wij willen ze graag publiceren op de website. Documenten en foto's worden zorgvuldig behandeld, gedigitaliseerd en direct weer aan u geretourneerd. Bel een van ons gerust!

Laurens Swarte
laurens@swarte.nl

LEGENDA

De stamboom, of genealogie, met een mooi woord, bestaat uit een 16-tal webpagina's die u op deze site kunt raadplegen. Ze zijn, heel toepasselijk, genummerd 1 tot en met 16. Het nummer van iedere pagina staat bovenaan iedere pagina, bijvoorbeeld Stamboom (1). Boven- en onderaan iedere pagina verwijzen een 16-tal hyperlinks naar elk van de 16 pagina's.

Verder heeft de stamboom een navigatiesysteem van hyperlinks. Dit kunt u gebruiken om eenvoudig van pagina naar pagina te bladeren. Het navigatiesysteem bestaat uit een 4-tal verschillende hyperlinks. Iedere hyperlink heeft zijn eigen functie. Wat die functie is kunt u hieronder lezen.

<< Vorige
Naar de vorige pagina van de stamboom.

Volgende >>
Naar de volgende pagina van de stamboom.

Volgt IV.124
Klikken op volgnummer brengt u naar de volgende generatie. Het Romeinse cijfer geeft de generatie aan, de volgende cijfers (van rechts naar links) de afstamming. In dit voorbeeld: 4e generatie, de 4e zoon van de 2e zoon van de 1e zoon van de stamvader.

WILHELMUS SWARTE
Klikken op de naam brengt u bij de vader.

Met de toetsencombinatie Ctrl&F kunt u de huidige schermpagina doorzoeken.

U kunt natuurlijk ook de aangepaste Google zoekmachine gebruiken om de stamboom te doorzoeken.

Zwarte lijn
Home - Stamboom - Herkomst - Familiewapen - Tijdlijn - Contact - Zoeken